Zapiekanka makaronowa z serkiem topionym z papryką

Makarony, Zapiekanki

14 lutego 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 250g makaronu typu świderki
  • 40g masła klarowanego SERTOP
  • 200g serka topionego z papryką SERTOP
  • 80g tartego parmezanu
  • 100g wiórków sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 jajka
  • 450ml śmietany kremówki

Zapiekanka makaronowa świetnie sprawdza się jako zamiennik ziemniaków.
Po wystudzenia nadaje się do grillowania na patelni grillowej.
Syty, prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja.

Sposób przygotowania

Makaron świderki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie (al dente).
W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę kremówkę, rozpuszczamy w niej serek topiony oraz parmezan. Następnie dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron, starty ser żółty oraz roztrzepane jajka. Wszytkie składniki dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (z termoobiegiem).

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym i przekładamy do niego makaron z dodatkami. Pieczemy ok. 20 -30 minut.

Serwujemy na gorąco!
Smacznego!

Drukuj
  • Mus czekoladowy w asyście kremu mascarpone z malinami i czerwonym pieprzem
  • Bajgiel z szarpaną wieprzowiną i serkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *