Zapiekanka makaronowa z serkiem topionym z papryką

Makarony, Zapiekanki

14 lutego 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 250g makaronu typu świderki
  • 40g masła klarowanego
  • 200g serka topionego z papryką SERTOP
  • 80g tartego parmezanu
  • 100g wiórków sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 jajka
  • 450ml śmietany kremówki

Zapiekanka makaronowa świetnie sprawdza się jako zamiennik ziemniaków.
Po wystudzenia nadaje się do grillowania na patelni grillowej.
Syty, prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja.

Sposób przygotowania

Makaron świderki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie (al dente).
W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę kremówkę, rozpuszczamy w niej serek topiony oraz parmezan. Następnie dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron, starty ser żółty oraz roztrzepane jajka. Wszytkie składniki dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (z termoobiegiem).

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym i przekładamy do niego makaron z dodatkami. Pieczemy ok. 20 -30 minut.

Serwujemy na gorąco!
Smacznego!

Drukuj
  • Mus czekoladowy w asyście kremu mascarpone z malinami i czerwonym pieprzem
  • Bajgiel z szarpaną wieprzowiną i serkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze

Beata 2019-08-31 09:20:26

jako osoba lubiąca eksperymentować w kuchni mogę zdecydowanie powiedzieć że ten przepis skradł moje serducho :D jest prosty prezentuje ciekawy przepis na pyszne danie,zachęcając do gotowania.Szeroki wybór produktów który wygląda nieziemsko na talerzu :) na pewno skorzystam z przepisu nie raz <3

Sertop 2019-09-02 09:07:56

Dziękujemy za opinię! My także nie umieliśmy się oprzeć tej zapiekance.