Bajgiel z szarpaną wieprzowiną i serkiem

Na kanapkę, Pizza i hamburgery

14 lutego 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 4 sztuki bajgla
  • 200g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą SERTOP
  • 150ml mleka 3,2%
  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 4 ogórki małosolne
  • mix sałat
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżki nasion kolendry
  • 1 laska cynamonu

Do sosu serowego możecie dodać ulubione zioła np. czosnek niedźwiedzi.
Sos serowy można dodać do bajgla na etapie składania kanapki, bezpośrednio na szarpaną wieprzowinę.

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i smarujemy musztardą. Mieszamy ze sobą przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy na cztery części, a następnie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Na cebuli układamy przygotowane mięso.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wlewamy do naczynia szklankę wody, dorzucamy laskę cynamonu i przykrywamy całość folią aluminiową, zmniejszając temperaturę do 130 stopni. Pieczemy przez 4 godziny do miękkości mięsa.

Upieczoną i ostudzoną łopatkę szarpiemy widelcem na włókna i mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem (wyjmujemy osobno laskę cynamonu).

Przygotowanie sosu serowego:
W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy serki topione ze szczypiorkiem. Rozpuszczamy je, tak aby powstał gęsty sos.

Bajgle rozcinamy i nakładamy sałatę. Następnie układamy poszarpaną wieprzowinę, dodajemy ogórki małosolne. Osobno w miseczce podajemy sos serowy.

Drukuj
  • Zapiekanka makaronowa z serkiem topionym z papryką
  • Zupa gulaszowa z serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *