Mus czekoladowy w asyście kremu mascarpone z malinami i czerwonym pieprzem

Ciasta i desery, Masło klarowane, We dwoje

14 lutego 2019   |   Autor: Sertop

Mus czekoladowy

  • 225g gorzkiej czekolady
  • 30g masła klarowanego SERTOP
  • 4 łyżki wody
  • 3 duże jaja (osobno żółtka i białka)
  • 50g drobnego cukru
  • 125ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%

Krem mascarpone

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 100g świeżych malin
  • 50g drobnego cukru
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

Idealny deser na Walentynki i każde inne spotkanie we dwoje.
Może być również słodką przekąską w ciągu dnia.

Sposób przygotowania

Mus czekoladowy.

Nad parą w misce powoli rozpuszczamy czekoladę, dodając wodę i mieszając aż do uzyskania błyszczącej, jednolitej konsystencji. Zdejmujemy misę z nad pary i miksujemy jej zawartość z rozpuszczonym masłem klarowanym.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pod koniec dodajemy cukier, cały czas ubijając.

W kolejnym naczyniu ubijamy śmietanę.

W kolejnym kroku stopniowo i powoli do masy czekoladowej dodajemy bitą śmietanę, a potem ubite na sztywno białka. Gotowy mus przekładamy do małych miseczek, szklaneczek lub kieliszków. Schładzamy przez około 3 godziny.

Krem mascarpone.

Ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, serek mascarpone oraz maliny. Wszystko razem ubijamy przez chwilę, tak aby składniki się połączyły. Przekładamy krem do miseczek lub innych pojemniczków. Dekorujemy malinami i czerwonym pieprzem.

Drukuj
  • Sałatka z grillowanym dorszem i serkiem topionym Złoty Ementaler
  • Zapiekanka makaronowa z serkiem topionym z papryką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *