Zapiekana kapusta pak choy
Fit - Zdrowo i aktywnie, Obiady i kolacje, Przekąski, Warzywa i grzyby, Zapiekanki
Składniki dla 2 osób
- 2 kapusty pak choy
- dwa plastry sera topionego Gouda
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Ta chińska kapusta ma niesamowite właściwości: nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale ma także silne działania przeciwzapalne, a przy tym jest niskokaloryczna. Można ją gotować, zapiekać a także smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy w 1cm paski, myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie wrzucamy białe części na rozgrzaną patelnię i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy zieloną część oraz ser. Całość podsmażamy do momentu, aż ser się rozpuści lub, wkładamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na ok. 5-6 minut (200 stopni).
Gorącą potrawę doprawiamy solą i pieprzem.
Drukuj