Wytrawna tarta z warzywami w asyście serów

Ciasta i desery, Filmy

19 marca 2019   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie

  • 1 cukinia zielona
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła
  • 150 g różyczek brokułów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g sera camembert
  • 100 g serka topionego
  • 2 jaja
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz ,ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.  Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Cukinie kroimy w plasterki. Jaja i serek topiony miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Warzywa układamy na na spodzie tarty i zalewamy masą serowo-śmietanową. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i plastry sera camembert. Tak przygotowanę tartę ponownie pieczemy przez ok. 20-30 min.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *