Tarta z jabłkami i malinami

Ciasta i desery, Filmy

23 września 2019   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła klarowanego SERTOP
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 100 g malin
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Suche składniki ciasta należy przesiać na stolnicę, a następnie  dodajemy zimne masło klarowane pokrojone w kostkę. Wszystko siekamy drobno nożem, tak aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, stopniowo dolewamy wodę,  jednocześnie zagniatając składniki na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 15 min. W tym czasie kroimy jabłka na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy plasterki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy  i wyklejamy nim formę to tarty (26 cm średnicy). Ciasto należy nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub inne obciążenie, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.  Formę wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra-dół  na 15 – 20 min.

W tym czasie w rondelku gotujemy 3 łyżki wody z cukrem, gdy woda zawrze to zmniejszamy ogień i gotujemy syrop jeszcze przez ok. 5min.  Następnie odstawiamy syrop  do ostudzenia. Po wyjęciu ciasta  z piekarnika, ściągamy papier z fasolą, a na upieczony spód tarty wykładamy plasterki  jabłek, maliny i całość pieczemy jeszcze przez ok. 15 – 20 min. na złoty kolor. Po wyjęciu, wierzch tarty  smarujemy ostudzonym gęstym syropem i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut. Tartę można podawać na ciepło z lodami.

Drukuj
  • Serowe risotto z wędzonym kurczakiem i warzywami
  • Pasztet jajeczny z plastrami sera topionego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *