Serowe risotto z wędzonym kurczakiem i warzywami

Filmy, Mięsa

23 września 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 250 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść fasolki szparagowej
  • garść groszku zielonego
  • 150 g pieczarek
  • ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP
  • 200 ml białego wina
  • kilka oliwek z zalewy
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy dodajemy ryż i mieszamy. Gdy ryż zacznie robić się przezroczysty dodajemy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając. Gdy wino lekko odparuje dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż płyn odparuje, mieszają co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, fasolkę i groszek. Po chwili dodajemy poszarpane plastry sera topionego w plastrach Złoty Ementaler SERTOP i mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i odkładamy na 3-5 minut. Podajemy z oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

Drukuj
  • Grillowane pieczarki z ziołowym pesto i cheddarem
  • Tarta z jabłkami i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *