Pasztet jajeczny z plastrami sera topionego

Filmy, Pasty

23 września 2019   |   Autor: Sertop

Składniki na papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 75 g suszonych pomidorów
  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.  Całość smażymy aż cebula się zeszkli. W osobnym naczyniu  oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Ugotowane wcześniej jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich usmażoną cebulę, posiekaną zieloną cebulkę, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz dwie łyżki śmietany, surowe żółtko i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na sam koniec masę jajeczną mieszamy z ubitym białkiem. Połowę masy przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem dokładnie ją ugniatając. Następnie na wierzchu tak przygotowanej masy układamy plastry sera topionego Cheddar i kolejną warstwę masy jajecznej. Całość wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez  ok. 35 min. Wyciągamy pasztet z piekarnika i na wierzchu układamy kolejne plastry sera topionego. Powtórnie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się rozpuści. Gotowy pasztet można jeść na ciepło lub na zimno.

Drukuj
  • Tarta z jabłkami i malinami
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *