Szparagi z serkiem topionym Złoty Ementaler i sosem sabayon autorstwa Julien Secher

Bez kategorii, Przekąski, Przyjęcia, Warzywa i grzyby

22 marca 2022   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 800 g szparagów
  • 1 opakowanie surowej szynki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 kostki po 100 g serka topionego Złoty Ementaler
  • 130 g serka topionego w plastrach Złoty Ementaler
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula typu szalotka
  • 5 żółtek jajek
  • 30 g masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Przystawka na codzienny i odświętny stół.
Idealnie przygotowane szparagi.
Składając danie można przygotować je w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku w pozycji grill przez ok. 6 minut (jeżeli nie posiadacie palnika do podgrzania sosu).
Pyszne, proste danie, a jakże wytworne.

Sposób przygotowania

Szparagi:

Szparagi obrać (tylko białe końce ok. 4 cm). Zanurzyć je we wrzącej wodzie i pozostawić ok. 8 minut. Po tym czasie czubkiem noża sprawdzić czy są gotowe (jeśli wbijemy nóż i nie poczujemy oporu). Następnie zanurzamy szparagi w zimnej wodzie. Po chwili wyciągamy je z wody i odsączamy, przykładając ręcznik papierowy. Odstawiamy.

Sos:

Szalotkę kroić w drobną kostkę. Roztopić masło w małym rondelku i dodać posiekaną szalotkę. Następnie wlać białe wino (1/2 szklanki) i zredukować. Kolejno dodajemy śmietankę i serek topiony. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serka i osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu.

Sabayon:

Do zimnego rondelka wbić 5 żółtek , dodać łyżkę wina i energicznie ubijać żółtka na bardzo małym ogniu do momentu uzyskania pianki. Dodać 2 łyżki masła klarowanego kontynuując ubijanie aż sabayon będzie kremowy.

Dressage:

Posiekaną szynkę wymieszać z sosem i wyłożyć masę na talerz. Następnie ułożyć na to szparagi, plasterek serka topionego Złoty Ementaler i polać sosem sabayon. Całość podgrzać palnikiem, aż nasz sabayon nabierze koloru.

 

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
  • Gołąbki z młodej kapusty z kaszą
  • Pierś z kaczki w sosie serowym z rozmarynem autorstwa Julien Secher

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *