Gołąbki z młodej kapusty z kaszą
Obiady i kolacje, Okazje, Regionalnie, Ryże i kasze
Składniki
- 12 sztuk liści młodej kapusty
- 100 g sera topionego z papryką
- 100 g kaszy gryczanej białej niepalonej
- 400 g mięso mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka czerwona w proszku
- czosnek granulowany
- chili w proszku
Gołąbki z kaszą gryczaną to alternatywna wersja gołąbków z ryżem.
Sposób przygotowania
Liście kapusty gotujemy kilka minut, aby były miękkie.
Kaszę wkładamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok. 12 min. Odcedzamy i wsypujemy do miski. Do gorącej kaszy dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 min., co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do miski z kaszą i mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Na liście kapusty wykładamy farsz, zawijamy gołąbki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki podlewamy wodą tak, aby była tylko na dnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 1 godz.
Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!
Drukuj