Gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Obiady i kolacje, Okazje, Regionalnie, Ryże i kasze

8 marca 2022   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 12 sztuk liści młodej kapusty
  • 100 g sera topionego z papryką
  • 100 g kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 400 g mięso mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • czosnek granulowany
  • chili w proszku

Gołąbki z kaszą gryczaną to alternatywna wersja gołąbków z ryżem.

Sposób przygotowania

Liście kapusty gotujemy kilka minut, aby były miękkie.

Kaszę wkładamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok. 12 min. Odcedzamy i wsypujemy do miski. Do gorącej kaszy dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso  mielone i smażymy ok. 10 min., co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do miski z kaszą i mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Na liście kapusty wykładamy farsz, zawijamy gołąbki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki podlewamy wodą tak, aby była tylko na dnie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 1 godz.

Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego!

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
  • Łopatka faszerowana suszonymi pomidorami, szpinakiem i serkiem topionym
  • Szparagi z serkiem topionym Złoty Ementaler i sosem sabayon autorstwa Julien Secher

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *