Pierś z kaczki w sosie serowym z rozmarynem autorstwa Julien Secher

Mięsa, Obiady i kolacje, Okazje, Przyjęcia

23 marca 2022   |   Autor: Sertop

Kaczka:

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz

Sos rozmarynowo-serowy

  • 2 soczyste pomarańcze
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 10 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego np. Złoty Ementaler
  • sól
  • pieprz

Do naszej pysznej kaczki Julien Secher poleca gratin ziemniaczane, na które przepis także możecie znaleźć na naszych stronach.
Długość pieczenia kaczki należy dostosować do naszych preferencji, w zależności od upodobania co do stopnia wysmażenia mięsa.

Sposób przygotowania

Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem. Rozpoczynamy smażenie od zimnej patelni. Smażymy ok. 7 minut z każdej strony. Następnie kroimy pierś kaczki na porcje.

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Przelewamy sok do rondelka, dodajemy listki rozmarynu i redukujemy sos na średnim ogniu. Następnie dodajemy białe wino i ponownie redukujemy. Czekamy jak sos zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę. Dodajemy serek topiony, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy około 10 minut. Następnie przecedzamy sos.

 

Drukuj
  • Szparagi z serkiem topionym Złoty Ementaler i sosem sabayon autorstwa Julien Secher
  • Gratin ziemniaczane autorstwa Julien Secher

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *