Świąteczny keks z pikantnym kremem
Ciasta i desery, Okazje, Wielkanoc
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 szklanki bakalii i kandyzowanych owoców
- szczypta soli
Krem
- 200g serka topionego śmietankowego Sertop
- 50g miękkiego masła
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka chili w proszku
Pyszny keks zarówno na Wielkanoc, jak i inne okazje. Pikantny krem nadaje mu całkowicie nowych doznań smakowych oraz nietypowy smak.
Sposób przygotowania
Keks
Masło oraz cukier rozcieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, nadal ubijając masę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy przez sitko i także stopniowo dodajemy do ubijanej masy. Następnie dodajemy otartą skórkę cytryny. Na końcu wsypujemy bakali i owoce kandyzowane. Wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia – keksówki – wyłożnej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej grysikiem.
Pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka (bez termoobiegu grzanie góra dół).
Krem
Ubijamy miękkie masło w blenderze, następnie dodajemy stopniowo śmietankowy serek topiony. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy po 1 łyżce śmietanki. Całość mieszamy w blenderze.
Na końcu doprawiamy 1 łyżeczką chili i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Krem schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Nakładamy na wystudzone ciasto za pomocą szprycy.