Świąteczna pieczeń z mięsa mielonego
Boże Narodzenie, Obiady i kolacje
Składniki
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego (lub z szynki)
- ¼ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 cebula czerwona
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 duże jajko
- 130 g sera topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 4-6 szt. suszonych pomidorów z oleju
- sól
Świąteczna pieczeń z mielonym mięskiem w nowoczesnej odsłonie. Ciekawe danie nie tylko na bożonarodzeniowy stół.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mięso oraz pozostałe składniki. Na końcu dodajemy ser topiony Złoty Ementaler, który rwiemy na drobne kawałki. Używamy rąk do wymieszania wszystkich składników. Umieszczamy całość w foremce aluminiowej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, następnie wyjmujemy pieczeń i odstawiamy na kilka minut. Smacznego!
Drukuj