Babka ziemniaczana

Wielkanoc, Ziemniaki

8 marca 2022   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej
  • 1 cebula
  • 150 g serka topionego tylżyckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
  • czosnek granulowany

Idealna, pyszna, pełna aromatu babka ziemniaczana. Na codzienny i na świąteczny stół. Wzbogacona dodatkiem serka topionego, nabrała nowego smaku.

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż do zrumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię do boczku i kiełbasy, mieszamy co jakiś czas. smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Odstawiamy do ostudzenia.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy wodę. W dużej misce mieszamy ziemniaki z ostudzonym boczkiem, kiełbasą i cebulą, dodajemy jajka, zieloną cebulkę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy serek topiony do masy ziemniaczanej, dokładnie rozcieramy go palcami mieszając z masą.

Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 90 min.

Smacznego!

Drukuj
  • Świąteczna pieczeń z mięsa mielonego
  • Łopatka faszerowana suszonymi pomidorami, szpinakiem i serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *