Babka ziemniaczana
Wielkanoc, Ziemniaki
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy myśliwskiej
- 1 cebula
- 150 g serka topionego tylżyckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
- czosnek granulowany
Idealna, pyszna, pełna aromatu babka ziemniaczana. Na codzienny i na świąteczny stół. Wzbogacona dodatkiem serka topionego, nabrała nowego smaku.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż do zrumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię do boczku i kiełbasy, mieszamy co jakiś czas. smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Odstawiamy do ostudzenia.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy wodę. W dużej misce mieszamy ziemniaki z ostudzonym boczkiem, kiełbasą i cebulą, dodajemy jajka, zieloną cebulkę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy serek topiony do masy ziemniaczanej, dokładnie rozcieramy go palcami mieszając z masą.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 90 min.
Smacznego!
Drukuj