Świąteczna pierś z kaczki pod kruszonką

Boże Narodzenie, Obiady i kolacje

7 grudnia 2021   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na karmelizowane jabłka

  • 2 twarde jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml soku jabłkowego lub wody

Składniki na kruszonkę

  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 plasterki serka topionego Gouda SERTOP
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

Pyszna kaczka na świąteczny stół. Do tego smaczne karmelizowane jabłka. Może stanowić samodzielne danie lub być podana z ryżem lub kluseczkami.

Sposób przygotowania

Piesi z kaczki marynujemy w winie, miodzie, przyprawach oraz w oliwie dzień wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, skórę kaczki nacinamy na krzyż, następnie na rozgrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i smażymy na brązowy kolor z obu stron. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy wszystkie składniki w palcach, a następnie ciasto wkładamy do lodówki.  Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę, rozkładamy kruszonkę na skórce i ponownie wkładamy kaczkę do piekarnika na 15-20 minut, zmniejszając temperaturę na 160 stopni. W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy karmelizowane jabłka.

Jabłka kroimy na cząstki, na suchą patelnie wsypujemy cukier, gdy cukier zacznie brązowieć dodajemy jabłka, po kilku minutach dodajemy sok i odparowujemy go. Podajemy razem z upieczoną piersią z kaczki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *