Świąteczna pierś z kaczki pod kruszonką
Boże Narodzenie, Obiady i kolacje
Składniki
- 2 piersi kaczki ze skórą
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Składniki na karmelizowane jabłka
- 2 twarde jabłka
- 3 łyżki cukru
- 100 ml soku jabłkowego lub wody
Składniki na kruszonkę
- 20 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 plasterki serka topionego Gouda SERTOP
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
Pyszna kaczka na świąteczny stół. Do tego smaczne karmelizowane jabłka. Może stanowić samodzielne danie lub być podana z ryżem lub kluseczkami.
Sposób przygotowania
Piesi z kaczki marynujemy w winie, miodzie, przyprawach oraz w oliwie dzień wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, skórę kaczki nacinamy na krzyż, następnie na rozgrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i smażymy na brązowy kolor z obu stron. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy wszystkie składniki w palcach, a następnie ciasto wkładamy do lodówki. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę, rozkładamy kruszonkę na skórce i ponownie wkładamy kaczkę do piekarnika na 15-20 minut, zmniejszając temperaturę na 160 stopni. W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy karmelizowane jabłka.
Jabłka kroimy na cząstki, na suchą patelnie wsypujemy cukier, gdy cukier zacznie brązowieć dodajemy jabłka, po kilku minutach dodajemy sok i odparowujemy go. Podajemy razem z upieczoną piersią z kaczki.
Drukuj