Pita wegetariańska

Lunch boxy i pudełka, Przekąski, Zapiekanki

22 października 2021   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 2 pity pszenne
  • 2 plasterki sera topionego Złoty Ementaler
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 - 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • garść sałaty roszponki
  • sól i pieprz do smaku

Wegetariańskie samodzielne danie lub przekąska. Pyszna mieszanka smaków.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez ok. 5-7 minut. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odparowujemy ocet na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy na paski suszone pomidory. Na patelni grillowej podgrzewamy pitę, aż się lekko zarumieni, następnie rozcinamy ją w połowie, tak aby powstała kieszonka. Wkładamy do niej paski z pomidorów suszonych, karmelizowaną cebulę i zrolowane plasterki sera topionego Złoty Ementaler. Ponownie kładziemy pitę z zawartością na patelni i podgrzewamy ją z obu stron po 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy listki roszponki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *