Strucla makowa

Boże Narodzenie, Ciasta i desery

Strucla makowa
19 grudnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 150 g masła klarowanego Sertop
  • 150 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Składniki na masę makową

  • 400 g maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła klarowanego Sertop
  • 3 białka
  • 6 łyżek płynnego miodu naturalnego
  • cukier waniliowy
  • bakalie

Składniki na lukier

  • jajko roztrzepane z łyżką wody na glazurę
  • cukier puder na lukier

Sposób przygotowania

CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i mieszamy z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ma około 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy  przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Ciasto dokładnie wygniatamy. Następnie dodajemy stopione, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym, aż podwoi swoją objętość.

MASA MAKOWA:
Zalewamy mak wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 min. Po odcedzeniu mielimy mak w maszynce do mięsa 2-3 razy. Do zmielonego maku dodajemy roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, bakalie i miód. Do masy dodajemy bakalie odsączone i osuszone. Całą masę smażymy przez 10-15 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową.

Ciasto i masę makową dzielimy na dwie części. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na dwa cienkie prostokąty. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając około 2cm wolnego miejsca przy końcach dłuższych boków. Ciasto zwijamy wzdłuż węższego boku. Układamy w podłużnych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wierzch każdej strucli smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Na koniec cukier puder rozcieramy z odrobiną mleka na gładki i gęsty lukier. Lukrem polewamy makowce i pozostawiamy do stężenia. Smacznego.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *