Kruche pierniczki

Boże Narodzenie, Ciasta i desery

Kruche pierniczki
19 grudnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła klarowanego Sertop
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g płynnego miodu naturalnego
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przekładamy do garnka i stopniowo podgrzewamy ciągle mieszając, aż wszystkie składniki połączą się. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy miodowej dodajemy żółtka i mieszamy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, mieszamy z mąką i przesiewamy. Następnie łączymy z masą miodową, wyrabiamy ciasto, dodajemy ok. 8 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu na posypanym mąką blacie na ok. 5- 7 mm. Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 minut. Pierniczki można przyozdobić lukrem, ozdobami cukrowymi oraz bakaliami.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *