Smażony śledź na sałatce warzywnej

Bez kategorii, Przekąski, Ryby i owoce morza

25 lutego 2020   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 300g ziemniaków sałatkowych
  • 80g marchewki
  • 50g selera
  • 50g ogórka kiszonego
  • 50g groszku konserwowego
  • 50g cebuli czerwonej
  • 150g majonezu dekoracyjnego
  • 200g panierki Panco
  • 3 jajka
  • 150g filetów ze śledzia
  • 100g masła klarowanego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Idealne danie na śledzika.

Sposób przygotowania

Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Filety moczymy w jajku i panierujemy w panierce panko, następnie smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Ziemniaki gotujemy w skórce razem z pozostałymi warzywami korzennymi aż do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pokrojonych warzyw groszek konserwowy, cebulę czerwona, ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.

Sałatkę przekładamy do salaterki lub na talerz, a usmażony filet śledziowy układamy na sałatce udekorowanej cząstką cytryny i koperkiem

Drukuj
  • Sakiewka schabowa z serem, porem, szynką i podsmażanymi podgrzybkami
  • Krem serowo-grzybowy podany w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *