Krem serowo-grzybowy podany w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Wielkanoc, Zupy

30 marca 2021   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 1 mały chlebek (razowy lub pszenny wg uznania)
  • 100 g świeżego borowika
  • 200 g serka topionego z borowikami
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy

Danie świetnie sprawdzające się na Wielkanocnym Stole.

Sposób przygotowania

Grzyby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w plasterki. W garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby na złoty kolor. Dolewamy podgrzany uprzednio bulion i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy stopniowo serki topione rozpuszczając je, a następnie miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy odrobinę słodkiej śmietanki.

W drugim naczyniu rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor.

Chlebek przekrawamy na pół, drążymy i smarujemy środek roztrzepanym białkiem. Tak przygotowany chlebek podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Do chlebowych miseczek nalewamy zupę krem i dekorujemy pietruszkowymi chipsami.

Drukuj
  • Smażony śledź na sałatce warzywnej
  • Pieczony ziemniak z serową chmurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *