Sakiewka schabowa z serem, porem, szynką i podsmażanymi podgrzybkami
Mięsa, Obiady i kolacje, We dwoje
Składniki
- 200g schabu bez kości
- 3 plasterki sera topionego Cheddar (w plasterkach)
- 200g fioletowych ziemniaków
- 100g małych podgrzybków
- 50g masła klarowanego
- 3 plastry dowolnej szynki (domowej czy konserwowej)
- 60g pokrojonego pora (białej części)
- sól
- pieprz
Danie w sam raz na elegancki posiłek – obiad lub kolację.
Sposób przygotowania
Plastry schabu rozbijamy cienko, na środku układamy ser, por i szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko zgrabnie zwijamy, aby powstała szczelna sakiewka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy sakiewkę na nagrzanego piekarnika (150-160 stopni) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie obieramy je ze skórki. Grzybki oczyszczone smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Całość układamy na talerzu lub półmisku, dekorujemy gałązką rozmarynu i pokruszonymi chipsami z buraka.
Smacznego!
Drukuj