Sakiewka schabowa z serem, porem, szynką i podsmażanymi podgrzybkami

Mięsa, Obiady i kolacje, We dwoje

17 stycznia 2020   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 200g schabu bez kości
  • 3 plasterki sera topionego Cheddar (w plasterkach)
  • 200g fioletowych ziemniaków
  • 100g małych podgrzybków
  • 50g masła klarowanego
  • 3 plastry dowolnej szynki (domowej czy konserwowej)
  • 60g pokrojonego pora (białej części)
  • sól
  • pieprz

Danie w sam raz na elegancki posiłek – obiad lub kolację.

Sposób przygotowania

Plastry schabu rozbijamy cienko, na środku układamy ser, por i szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko zgrabnie zwijamy, aby powstała szczelna sakiewka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy sakiewkę na nagrzanego piekarnika (150-160 stopni) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie obieramy je ze skórki. Grzybki oczyszczone smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Całość układamy  na talerzu lub półmisku, dekorujemy gałązką rozmarynu i pokruszonymi chipsami z buraka.

Smacznego!

Drukuj
  • Klopsiki z serem smażonym Hauskyjza
  • Smażony śledź na sałatce warzywnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *