Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chilii

Mięsa, Obiady i kolacje

17 stycznia 2020   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 pałka z kurczaka
  • 100g dynii bez skóry
  • 1 duże jabłko
  • 6 plasterków sera topionego Cheddar Sertop
  • 100g ryżu
  • 80g masła klarowanego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki curry
  • s,ól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu mielonego
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Pyszne danie na wyjątkowy obiad.
Potrawa inspirowana kuchnią indyjską.

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę kurczaka na złocisty kolor.

Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.

Smacznego!

Drukuj
  • Czekoladowe brownie z fasolą i serkiem topionym
  • Klopsiki z serem smażonym Hauskyjza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *