Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chilii
Mięsa, Obiady i kolacje
Składniki
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 pałka z kurczaka
- 100g dynii bez skóry
- 1 duże jabłko
- 6 plasterków sera topionego Cheddar Sertop
- 100g ryżu
- 80g masła klarowanego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki curry
- s,ól
- pieprz
- szczypta cynamonu mielonego
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Pyszne danie na wyjątkowy obiad.
Potrawa inspirowana kuchnią indyjską.
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę kurczaka na złocisty kolor.
Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.
Smacznego!
Drukuj