Czekoladowe brownie z fasolą i serkiem topionym

Ciasta i desery, Masło klarowane, Na słodko

16 października 2019   |   Autor: Sertop

Ciasto

  • 50g pszennej mąki
  • 400g czerwone fasoli konserwowej (z puszki)
  • 400g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 150g cukru trzcinowego
  • 100g masła
  • 50g masła klarowanego
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler Sertop
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem czekoladowy

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 30g masła klarowanego
  • 50g drobnego cukru
  • 125 ml śmietany 30% (schłodzonej)

Krem malinowy

  • 125 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 50g cukru
  • 50g malin

Dzięki dodatkowi serka topionego i czerwonej fasoli, ciasto nabiera ciekawego smaku.
Propozycja na co dzień i od święta.

Sposób przygotowania

Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Następnie powoli dodajemy do niej rozpuszczona czekoladę.

Malinowa bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy maliny i miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej malinowej śmietany.

Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło i masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Fasolę i serek topiony miksujemy na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczone masło i dalej miksujemy.

Jaja ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli ubijając, dodajemy masę fasolowo-serową. Nadal miksując dodajemy sól, mąkę i kakao.

Ciasto przelewamy do średniej tortownicy. Pieczemy 30-35 minut, następnie ciasto studzimy, przekrawamy na dwie części, przekładamy musem czekoladowym.

Dekorujemy malinową bitą śmietaną i owocami malin.

Drukuj
  • Marynowane w miodzie żeberka z orzechami
  • Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chilii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *