Klopsiki z serem smażonym Hauskyjza

Mięsa, Obiady i kolacje, Okazje

17 stycznia 2020   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 80g sera smażonego Hauskyjza
  • 300g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 0,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
  • 80g żurawiny
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

W misce dokładnie mieszamy mięso mielone z jajkiem, 100 g tartej bułki, solą i pieprzem. Gdy dobrze wymieszamy wszystkie składniki formujemy z nich nie za duże kule, a do środka każdego dodajemy odrobinę sera smażonego. Obtaczamy wszystkie klopsiki w tartej bułce i smażymy na głębokim  tłuszczu na złoty kolor. W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy żurawiny, aby powstał nam słodki sos śmietanowy. Klopsiki idealnie smakują na ciepło z sosem, jak i same na zimno.

Smacznego!

Drukuj
  • Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chilii
  • Sakiewka schabowa z serem, porem, szynką i podsmażanymi podgrzybkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *