Klopsiki z serem smażonym Hauskyjza
Mięsa, Obiady i kolacje, Okazje
Składniki
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 80g sera smażonego Hauskyjza
- 300g bułki tartej
- 2 jajka
- 0,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
- 80g żurawiny
- 100ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
W misce dokładnie mieszamy mięso mielone z jajkiem, 100 g tartej bułki, solą i pieprzem. Gdy dobrze wymieszamy wszystkie składniki formujemy z nich nie za duże kule, a do środka każdego dodajemy odrobinę sera smażonego. Obtaczamy wszystkie klopsiki w tartej bułce i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy żurawiny, aby powstał nam słodki sos śmietanowy. Klopsiki idealnie smakują na ciepło z sosem, jak i same na zimno.
Smacznego!
Drukuj