Quacamole z serkiem topionym i pestkami granatu

Grill i kociołek, Sosy i dipy

30 maja 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100g serka topionego (kostka) Złoty Ementaler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • pestki granatu

Quacamole najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Idealny dodatek do dań z grilla. Czy to do mięsa czy na kanapkę?

Sposób przygotowania

Awokaco myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ, który następnie przekładamy do miseczki.  Dodajemy serek topiony i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Czosnek, papryczkę chili bez nasion bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy.

Dekorujemy pestkami granatu oraz opcjonalnie cząstkami awokado.

Smacznego!

Drukuj
  • Pizzerinki (mini pizze) z oliwkami, pomidorkami i serkiem w plasterkach Cheddar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *