Quacamole z serkiem topionym i pestkami granatu

Grill i kociołek, Sosy i dipy

30 maja 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100g serka topionego (kostka) Złoty Ementaler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • pestki granatu

Quacamole najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Idealny dodatek do dań z grilla. Czy to do mięsa czy na kanapkę?

Sposób przygotowania

Awokaco myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ, który następnie przekładamy do miseczki.  Dodajemy serek topiony i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Czosnek, papryczkę chili bez nasion bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy.

Dekorujemy pestkami granatu oraz opcjonalnie cząstkami awokado.

Smacznego!

Drukuj
  • Pizzerinki (mini pizze) z oliwkami, pomidorkami i serkiem w plasterkach Cheddar
  • Krem z dyni z serkiem topionym i nutą imbiru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze

Agnieszka 2019-08-31 09:55:25

Muszę koniecznie zrobić dla mojej rodziny :)

Sertop 2019-09-02 10:09:17

Dziękujemy za komentarz! To nasza ulubiona wersja quacamola.

Diaa 2019-08-30 12:45:25

Odkąd spróbowałam tej wersji quacamole to żadna inna już mi nie pasuje. Idealny smak! Dziękuję za przepis.

Sertop 2019-08-30 12:47:19

Dziękujemy za komentarz. Super iż smakuje!