Pizzerinki (mini pizze) z oliwkami, pomidorkami i serkiem w plasterkach Cheddar

Potrawy mączne (pizza, naleśniki, pierogi)

23 maja 2019   |   Autor: Sertop

Ciasto na pizzerinki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3-4 g suszonych drożdży

Dodatki

  • 50g czarnych oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • 130g serka topionego w plasterkach Cheddar SERTOP
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sos pomidorowy typu passata

Mini wersja pizzy Margherita.
Takie pizzerinki można przyrządzić także na patelni.

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże i ciepłą wodę. Następnie dodajemy sól, cukier i oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połącząw jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na  ok. 20 minut.

Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, rozciągamy je tak, aby powstał  placek o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy formeką (lub szklanką) małe placuszki.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Każdy placuszek smarujemy sosem pomidorowym, a następnie kładziemy plasterek sera topionego cheddar oraz  dodatki: przekrojone na pół oliwki i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy pizzerinki i pieczemy je przez około 15-20 minut.

Upieczone dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

 

Drukuj
  • Letnia sałatka z serem smażonym Hauskyjza
  • Quacamole z serkiem topionym i pestkami granatu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *