Krem z dyni z serkiem topionym i nutą imbiru

Zupy

13 września 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 600g dyni obranej ze skórki, bez pestek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 20g świeżego imbiru
  • 0,5 do 0,7 litra bulionu warzywnego
  • 100ml mleczka kokosowego
  • pestki dyni
  • 1 średni pomidor
  • ser topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki białego pieczywa

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory.
Mleczko kokosowe nadaje jej aksamitną konsystencję, a serek topiony niepowtarzalny smak.
Do tego uprażone ziarna dyni i pyszne zapieczone kromeczki.

Sposób przygotowania

Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i  lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię.

Podsmażamy jeszcze przez ok. 3 minuty, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko  kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.

W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki)  sera topionego. Całość zapiekamy  w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.

Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni  pestkami dyni i grzaneczkami.

Drukuj
  • Quacamole z serkiem topionym i pestkami granatu
  • Roladki z bakłażana z serkiem i łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *