Krem z dyni z serkiem topionym i nutą imbiru
Zupy
Składniki
- 600g dyni obranej ze skórki, bez pestek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 20g świeżego imbiru
- 0,5 do 0,7 litra bulionu warzywnego
- 100ml mleczka kokosowego
- pestki dyni
- 1 średni pomidor
- ser topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki białego pieczywa
Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory.
Mleczko kokosowe nadaje jej aksamitną konsystencję, a serek topiony niepowtarzalny smak.
Do tego uprażone ziarna dyni i pyszne zapieczone kromeczki.
Sposób przygotowania
Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię.
Podsmażamy jeszcze przez ok. 3 minuty, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.
Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i grzaneczkami.
Drukuj