Puree z pieczonych buraków

Warzywa i grzyby

Puree z pieczonych buraków
16 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 4 duże buraki
  • 1 kostka serka topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
  • garść roszponki
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Szczypta soli
  • Kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu

Doskonałe jako przystawka lub dodatek do dań obiadowych! Proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne!

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie myjemy a następnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. 45 minut/60 minut w temp. 200 stopni. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na puree. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu a następnie wykładamy na talerze. Podajemy z kosteczkami serka topionego Złoty Ementaler, polewamy oliwą z oliwek. Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby liście roszponki.

Drukuj
  • Pierogi ze szpinakiem i sosem śmietanowym
  • Mini kanapki z wędzonym boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *