Pizza Calzone
Fit - Zdrowo i aktywnie, Lunch boxy i pudełka, Obiady i kolacje, Zapiekanki
Składniki na ciasto
- 200ml mąki pszennej
- 100 – 150ml ciepłej wody
- 1,5g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 – 2 łyżki masła klarowanego marki Sertop
Składniki dodatkowe
- 200g wiórków sera mozzarella
- 150ml sosu pomidorowego typu passata
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 papryczka chilli
Lubicie pizzę? Jeśli tak, to zapraszamy po super prosty przepis. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was pizzę Calzone, w formie pieroga, z dodatkiem naszego masła klarowanego zamiast oliwy.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki pizzy mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem do momentu, aż będzie się odklejać. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w cieple.
Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym, i układamy dodatki: wiórki sera oraz pokrojoną papryczkę chili. Placki zawijamy w kształt pieroga. Dokładnie dociskamy brzegi ciasta. Pizzę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Gotową potrawę dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.
DrukujKomentarze
Aga Agusia 2019-08-31 16:06:40
Moge powiedziec jedno....Super... Przepis sprawdzony, syn i mąż zadowolony. Łatwo, szybko, inaczej j co najważniejsze smacznie. Polecam
Sertop 2019-09-02 09:54:14
Dziękujemy za komentarz! My także lubimy przepisy szybkie i mniamniamowe!