Sałatka z panierowanym serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland

Fit - Zdrowo i aktywnie, Obiady i kolacje, Sałatki, Sosy i dipy

Sałatka z panierowanym serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland
16 listopada 2017   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • ½ sałaty rzymskiej
  • garść rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • serek pleśniowy Brie
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • ½ filetu z piersi kurczaka
  • masło klarowane do smażenia marki Sertop
  • przyprawy: sól, pieprz
  • bułka tarta i mąka do panierowania

Składniki

  • 150g żurawin
  • 250ml wody
  • 1 łyżka masła klarowanego marki Sertop
  • 1 łyżka mąki
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki startego, świeżego chrzanu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przepisy, które Wam prezentujemy są zwykle błyskawiczne w przygotowaniu. Wiemy, że macie mało czasu i dlatego staramy się Wam pokazać, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego.

Czasami jednak przychodzą w życiu takie chwile, kiedy chcemy przygotować super kolację: dla siebie, rodziny, przyjaciół. Z myślą o takich okazjach prezentujemy Wam dzisiaj coś extra! Sałatkę z panierowany serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland. Dla amatorów dobrej kuchni!

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE SOSU CUMBERLAND:

Żurawinę zagotowujemy z wodą i po kilku minutach całość blendujemy. W osobnym garnuszku robimy zasmażkę z mąki i masła klarowanego, a następnie wlewamy do środka żurawinę. Mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny, chrzan, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną  cukru.

PRZYGOTOWANIE ŻURAWINY:

Owoce z cukrem gotujemy na małym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Odkładamy cześć żurawiny do dekoracji, pozostałą  część blendujemy tworząc sos.

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

Sałatę szatkujemy, cebulę kroimy w pół talarki, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Wszystko układamy na talerzu razem z rukolą. Serek Brie panierujemy kolejno w wodzie, mące, wodzie i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Filet z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez  3-4 minuty z każdej strony. Kawałki kurczaka i sera układamy na sałacie, polewamy sosem cumberland oraz dekorujemy żurawiną.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *