Pasta z pieczonej dyni

Na kanapkę, Pasty

Pasta z pieczonej dyni
7 sierpnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
  • 50ml mleka
  • 200ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liście świeżej bazylii

Pierwsze dynie już są, więc kupujcie i gotujcie! Dzisiaj przepis na pyszną pastę z pieczonej dyni z dodatkiem serka topionego.

Sposób przygotowania

Dynię np. makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200ml.

Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle. Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

NASZE RADY:
Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *