Naleśniki ze szpinakiem i serem

Lunch boxy i pudełka, Naleśniki, Obiady i kolacje

Naleśniki ze szpinakiem i serem
16 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na naleśniki dla 2 osób

  • 60ml mąki jaglanej
  • 60ml maki gryczanej
  • 60ml maki pszennej
  • 1 jajko
  • 600ml wody
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 450g opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g serka topionego z czosnkiem SERTOP
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Z dodatkiem mąki gryczanej, jaglanej i pszennej!

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię, tworząc cienką warstwę. Dodajemy trochę masła i smażymy do uzyskania złotego koloru od spodu, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników.

Szpinak rozmrażamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż woda odparuje. Dodajemy masło, posiekany czosnek oraz pokrojony serek, a następnie dusimy kilka minut, aż serek się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem cięgle mieszając. Tak przygotowanym farszem przekładamy usmażone wcześniej naleśniki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *