Naleśniki ze szpinakiem i serem
Lunch boxy i pudełka, Naleśniki, Obiady i kolacje

Składniki na naleśniki dla 2 osób
- 60ml mąki jaglanej
- 60ml maki gryczanej
- 60ml maki pszennej
- 1 jajko
- 600ml wody
- olej do smażenia
Składniki na farsz
- 450g opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100g serka topionego z czosnkiem SERTOP
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
Z dodatkiem mąki gryczanej, jaglanej i pszennej!
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię, tworząc cienką warstwę. Dodajemy trochę masła i smażymy do uzyskania złotego koloru od spodu, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników.
Szpinak rozmrażamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż woda odparuje. Dodajemy masło, posiekany czosnek oraz pokrojony serek, a następnie dusimy kilka minut, aż serek się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem cięgle mieszając. Tak przygotowanym farszem przekładamy usmażone wcześniej naleśniki.
Drukuj