Lasagne

Makarony, Obiady i kolacje

Lasagne
16 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy
  • śmietana 30%
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
  • ser żółty
  • przyprawy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła

Pyszne i sycące! Mocno pomidorowe!

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Jedną cebulę pokrój i zeszklij. Dodaj mięso mielone i podsmaż. Całość przełóż do garnka, dodaj kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy. Dolej wodę i gotuj ok. 1 godziny. Następnie dodaj serek topiony i mieszaj do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodaj śmietanę. Całość powinna być dość gęsta.

PRZYGOTOWANIE SOSU:
Pokrój i zeszklij na patelni drugą cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnij wodą i gotuj ok. 10 minut. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż warstwę makaronu, polej częścią sosu, nałóż farsz. Układaj warstwami, aż do wypełnienia naczynia. Całość posyp tartym serem żółtym. Zapiekaj w temp. 160°C ok. 45 minut.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *