Lasagne
Makarony, Obiady i kolacje
Składniki
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 0,5 kg chudego mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- przecier pomidorowy
- śmietana 30%
- 100g serka topionego firmy SERTOP (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
- ser żółty
- przyprawy
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
Pyszne i sycące! Mocno pomidorowe!
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Jedną cebulę pokrój i zeszklij. Dodaj mięso mielone i podsmaż. Całość przełóż do garnka, dodaj kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy. Dolej wodę i gotuj ok. 1 godziny. Następnie dodaj serek topiony i mieszaj do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodaj śmietanę. Całość powinna być dość gęsta.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Pokrój i zeszklij na patelni drugą cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnij wodą i gotuj ok. 10 minut. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż warstwę makaronu, polej częścią sosu, nałóż farsz. Układaj warstwami, aż do wypełnienia naczynia. Całość posyp tartym serem żółtym. Zapiekaj w temp. 160°C ok. 45 minut.