Sałatka z grillowanym dorszem i serkiem topionym Złoty Ementaler

Ryby i owoce morza

30 stycznia 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 200 g fileta z dorsza bez ości
  • 80 g boczku w plastrach
  • 1 szt. cytryny
  • 50 g masła klarowanego
  • 100 g kulek z melona
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • 100 ml mleka 3,2%
  • mix sałat
  • sól, pieprz do smaku

Doskonała propozycja na danie z grilla albo dla dwojga na wykwitną kolację.
W przepisie można użyć polędwiczek z dorsza.

Sposób przygotowania

Dorsza dzielimy na równe kawałki. Rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz startą skórkę cytryny.

Do masła wkładamy kawałki dorsza i zostawiamy na 15 minut do zamarynowania.

Następnie owijamy każdy kawałek dorsza plastrem boczku i pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej.

W rondelku zagrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawałki serka topionego, aby powstał gęsty, serowy sos.

Na talerzu układamy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz kulki melona. Zgrillowanego dorsza układamy na sałacie. Całość pryskamy octem balsamicznym.

Podajemy z sosem serowym!

Drukuj
  • Pieczone avocado z jajkiem
  • Mus czekoladowy w asyście kremu mascarpone z malinami i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *