Łopatka faszerowana suszonymi pomidorami, szpinakiem i serkiem topionym
Mięsa, Wielkanoc
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 50 g sera topionego w plastrach Gouda
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 125 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Składniki na glazurę
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Pyszna łopatka na niedzielę lub święta.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200C góra/dół.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Łopatkę nacinamy wzdłuż, tak aby nie przekroić tylnej ścianki. Otwieramy płat mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek wykładamy plasterki sera topionego, pokrojone suszone pomidory oraz ostudzony szpinak. Składamy mięso i obwiązujemy ciasno sznurkiem, tak aby farsz nam nie wypadł. Składniki na glazurę mieszamy w misce.
Mięso układamy w brytfance, smarujemy glazurą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 90-120 minut.
Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.
Smacznego!
Drukuj