Łopatka faszerowana suszonymi pomidorami, szpinakiem i serkiem topionym

Mięsa, Wielkanoc

8 marca 2022   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 50 g sera topionego w plastrach Gouda
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Składniki na glazurę

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Pyszna łopatka na niedzielę lub święta.

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200C góra/dół.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i świeży szpinak. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Łopatkę nacinamy wzdłuż, tak aby nie przekroić tylnej ścianki. Otwieramy płat mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek wykładamy plasterki sera topionego, pokrojone suszone pomidory oraz ostudzony szpinak. Składamy mięso i obwiązujemy ciasno sznurkiem, tak aby farsz nam nie wypadł. Składniki na glazurę mieszamy w misce.

Mięso układamy w brytfance, smarujemy glazurą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 90-120 minut.

Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *