Makowo-waniliowy deser świąteczny

Boże Narodzenie, Ciasta i desery

Makowo-waniliowy deser świąteczny
19 grudnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 100 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 30 g rodzynek
  • 20 g posiekanych migdałów
  • 30 g cukru
  • 30 g masła klarowanego
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • do dekoracji i aromatu kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania

Mak delikatnie przesmażamy na maśle klarowanym dolewając do niego mleka, gdy mak zacznie się gotować, dodajemy migdały, rodzynki i cukier. Całą masę gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko, śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy delikatnie ziarenka i całość dodajemy do mleka ze śmietanką. Powoli podgrzewamy na wolnym ogniu. W misce energicznie roztrzepujemy żółtka z cukrem. Mieszając energicznie nasz  wywar waniliowy powoli wlewamy roztrzepane żółtka tak, aby nie powstały grudki. Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok. Do salaterek, pucharków lub kieliszków przekładamy masę makową, a na górę dodajemy krem waniliowy. Dekorujemy skórką z pomarańczy i schładzamy przez około 3 godziny w lodówce.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *