Roladki z bakłażana z serkiem i łososiem
Dodatki do dań, Fit - Zdrowo i aktywnie, Grill i kociołek, Przekąski
Składniki
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 600g łososia w plasterkach lub kawałkach
- 130g serka topionego Gouda w plasterkach SERTOP
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Idealne z grilla lub przygotowane w domowej kuchni na grillowej patelni.
Ciekawa przystawka.
Może być także dodatkiem do dania głównego.
Sposób przygotowania
Bakłażan myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy wzdłuż na plasterki o grubości ok 3 mm (można odciąć oba końce bakłażana).
Rozkładamy plastry na desce i solimy je, bakłażan po chwili puści soki, które trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Smarujemy plastry oliwą z oliwek i grilujemy bakłażana na grillu lub na patelni grillowej przez kilka minut.
Na ciepłe jeszcze plastry nakładamy plastry z serka topionego, rozkładamy łososia i warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Zwijamy roladki zaczynając od węższej części bakłażana.
Podajemy jako samodzielne danie.
Smacznego!
Drukuj