Marynowane w miodzie żeberka z orzechami
Grill i kociołek, Mięsa, Obiady i kolacje
Składniki
- 1 kg wieprzowych żeberek
- 0,5 kg rolady boczkowej
- 1 cukinia zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 główka czosnku
- 200g łuskanych orzechów laskowych
- 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- 80 ml masła klarowanego
- sól
- pieprz
Danie dobrze sprawdza się zarówno na tradycyjnym grillu węglowym, jak i w domowym zaciszu na patelni grillowej.
Przygotowując je staramy się aby wszystkie żeberka były dokładnie otoczone marynatą wraz z orzechami.
Sposób przygotowania
Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu i miodzie z przeprażonymi orzechami na maśle klarowanym. Do marynaty dodajemy także obrane ząbki czosnku. Roladę boczkową kroimy na plastry grubości 1 cm, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Warzywa kroimy na grube plastry, smarujemy masłem klarowanym. Zamarynowane żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i powoli pieczemy do miękkości, co jakiś czas je przewracając. Pod koniec pieczenia układamy koło żeberek boczek i warzywa, grillujemy i podajemy gorące z ulubionym sosem i posypane prażonymi orzechami.
Drukuj