Marynowane w miodzie żeberka z orzechami

Grill i kociołek, Mięsa, Obiady i kolacje

16 października 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 0,5 kg rolady boczkowej
  • 1 cukinia zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 główka czosnku
  • 200g łuskanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • 80 ml masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Danie dobrze sprawdza się zarówno na tradycyjnym grillu węglowym, jak i w domowym zaciszu na patelni grillowej.
Przygotowując je staramy się aby wszystkie żeberka były dokładnie otoczone marynatą wraz z orzechami.

Sposób przygotowania

Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu i miodzie z przeprażonymi orzechami na maśle klarowanym. Do marynaty dodajemy także obrane ząbki czosnku. Roladę boczkową kroimy na plastry grubości 1 cm, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Warzywa kroimy na grube plastry, smarujemy masłem klarowanym. Zamarynowane żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i powoli pieczemy do miękkości, co jakiś czas je przewracając. Pod koniec pieczenia układamy koło żeberek boczek i warzywa, grillujemy i podajemy gorące z ulubionym sosem i posypane prażonymi orzechami.

Drukuj
  • Nadziewane papryki - 3 odsłony
  • Czekoladowe brownie z fasolą i serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *