Zupa gulaszowa z serkiem topionym

Mięsa, Obiady i kolacje, Zupy

14 lutego 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 200g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 200g mięsa gulaszowego wołowego
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100g serka topionego z papryką SERTOP
  • 30g masła klarowanego SERTOP
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 200g ziemniaków sałatkowych
  • sól, pieprz do smaku

Zimową zupę gulaszową można podawać z grzankami z pieczywa pszennego lub pełnoziarnistego.
Można także ją zagęścić lanymi, drobnym kluseczkami.

Sposób przygotowania

W szerokim garnku szklimy na maśle klarowanym pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe oraz wieprzowe.Chwilę obsmażamy energicznie mieszając. Dolewamy ciepły bulion warzywny lub drobiowy. Dodajemy sól, pieprz, kminek, kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe oraz wędzoną paprykę. Dusimy do miękkości. Gdy mięso zacznie być miękkie, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę oraz paprykę. Gotujemy dalej, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Odlewamy niewielką ilość płynu, w którym rozpuszczamy serek topiony, po czym wlewamy całość do reszty naszej zimowej zupy.
Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *