Zupa dyniowa
Zupy

Składniki dla 2 osób
- 150 ml pieczonej dyni makaronowej
- 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
- 1/3 dużego pora
- 1 duża cebula
- 100 g serka topionego Gouda marki SERTOP
- 1-2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- do dekoracji: natka pietruszki
Sposób przygotowania
Przygotowanie pieczonej dyni: Przekrój dynię na 2 części. Piecz przez ok. 1h (ze skórką) w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni). Wydrąż gąbczastą część z pestkami (pestki możesz wysuszyć). Wydrąż miąższ, przełóż go do blendera i zmiksuj. Przechowuj kilka dni w słoiku lub zamroź.
Przygotowanie zupy: Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.
NASZE RADY:
Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
Drukuj