Zupa dyniowa

Zupy

Zupa dyniowa
2 listopada 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 150ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • 1/3 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • do dekoracji: natka pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczonej dyni: Przekrój dynię na 2 części. Piecz przez ok. 1h (ze skórką) w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni). Wydrąż gąbczastą część z pestkami (pestki możesz wysuszyć). Wydrąż miąższ, przełóż go do blendera i zmiksuj. Przechowuj kilka dni w słoiku lub zamroź.

Przygotowanie zupy: Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

NASZE RADY:

Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *