Spaghetti z borowikami

Boże Narodzenie, Makarony, Obiady i kolacje

Spaghetti z borowikami
17 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 2 porcje makaronu spaghetti
  • 140g serka topionego z borowikami marki SERTOP
  • 20g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • Masło
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Do dekoracji: kilka listków świeżej natki pietruszki

Te niezwykle aromatyczne grzyby doskonale komponują się z serkiem topionym. Możesz użyć ich do zapiekanki, na pizzę lub do makaronu.

Sposób przygotowania

Borowiki moczymy w wodzie min. 1 h. Po tym czasie odcedzamy grzyby i kroimy je w paski (wodę zostawiamy). Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy ok. 10 minut, a następnie wlewamy wodę z moczenia grzybów, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy pokrojone serki topione, pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. W razie potrzeby redukujmy sos.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i mieszamy z sosem na patelni. Jeszcze gorący wykładamy na talerze. Polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy natką pietruszki.

Drukuj
  • Makaron z kurczakiem i sosem serowym
  • Makaron z porem, boczkiem i serowym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *