Serowy pasztet z królika w słoiczku

Na kanapkę, Pasty, Wielkanoc

19 kwietnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki

  • ćwiartka królika
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 kulki jałowca
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler
  • Do smaku: sól, pieprz, majeranek

Lubisz pasztety w słoiczkach? To świetnie, bo mamy dla Ciebie fajny przepis! Prosty w przygotowaniu i nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych.

Sposób przygotowania

Królika wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Całość intensywnie podgrzewamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3h do momentu, aż królik będzie się rozpadał. Gotowe mięso obieramy z kości, rozdrabiamy je widelcem i przekładamy do słoiczka. Z bulionu, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, dodajemy serek, całość zagotowujemy do momentu, aż serek się częściowo rozpuści. Dodajemy sól, pieprz, dodatkową porcję majeranku (do smaku). Gotową mieszanką zalewamy mięso w słoiczku. Tak przygotowany pasztet studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *