Serowa zupa meksykańska

Zupy

5 maja 2017   |   Autor: Sertop
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ papryczki chilli
  • 200g gulaszu z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 1l domowego bulionu
  • ¾ szklanki ryżu
  • 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku

Pożywna, mocno pikantna i rozgrzewająca! Dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni!

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.

Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *