Sałatka z grillowanym dorszem

Sałatki

17 maja 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 200g fileta z dorsza (bez ości)
  • 80g surowego boczku w plastrach
  • 1 cytryna
  • 50ml masła klarowanego SERTOP
  • 100g kulek z melona (różne kolory)
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • 100ml mleka 3,2%
  • mix sałat
  • sól, pieprz do smaku
  • ocet balsamiczny

Doskonała propozycja na letnie danie z grilla.
Pyszna rybka podana na sałatce z warzywami z doskonałym sosem serowym.

Sposób przygotowania

Filet z dorsza dzielimy na równe kawałki. Roztapiamy masło klarowane, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz startą skórke z cytryny.

Do masła wkładamy kawałki dorsza i zostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu owijamy dorsza plastrami boczku i pieczemy na ruszcie lub patelnii grillowej.

W rondelku zagrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim serki topione. Ma powstać gęsty serowy sos. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz kulki melona. Całość pryskamy sosem balsamicznym. Grillowanego dorsza układamy na sałacie.

Osobno podajemy sos serowy.

Smacznego!

Drukuj
  • Babeczki jajeczne z serkiem topionym
  • Letnia sałatka z serem smażonym Hauskyjza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze

Justyna 2019-08-31 10:32:18

Jestem wielką miłośniczką sałatek. Ten przepis z dorszem muszę dołączyć do mojego menu ;)

Sertop 2019-09-02 09:28:36

Dziękujemy! Sałatka idealna na co dzień i od święta! Polecamy!