Sałatka z grillowanym dorszem
Sałatki
Składniki
- 200g fileta z dorsza (bez ości)
- 80g surowego boczku w plastrach
- 1 cytryna
- 50ml masła klarowanego SERTOP
- 100g kulek z melona (różne kolory)
- 100g pomidorków koktajlowych
- 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 100ml mleka 3,2%
- mix sałat
- sól, pieprz do smaku
- ocet balsamiczny
Doskonała propozycja na letnie danie z grilla.
Pyszna rybka podana na sałatce z warzywami z doskonałym sosem serowym.
Sposób przygotowania
Filet z dorsza dzielimy na równe kawałki. Roztapiamy masło klarowane, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz startą skórke z cytryny.
Do masła wkładamy kawałki dorsza i zostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu owijamy dorsza plastrami boczku i pieczemy na ruszcie lub patelnii grillowej.
W rondelku zagrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim serki topione. Ma powstać gęsty serowy sos. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz kulki melona. Całość pryskamy sosem balsamicznym. Grillowanego dorsza układamy na sałacie.
Osobno podajemy sos serowy.
Smacznego!
DrukujKomentarze
Justyna 2019-08-31 10:32:18
Jestem wielką miłośniczką sałatek. Ten przepis z dorszem muszę dołączyć do mojego menu ;)
Sertop 2019-09-02 09:28:36
Dziękujemy! Sałatka idealna na co dzień i od święta! Polecamy!