Placki z batatów i sera

Warzywa i grzyby

Placki z batatów i sera
20 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 1 duży batat
  • 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ok. 100-150 ml mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 3 pomarańcze
  • do dekoracji: sezam, cukier puder
  • masło

Sposób przygotowania

Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut). Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, przyprawę do piernika, serek i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.

Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *