Kasza z marchewką i serem
Ryże i kasze, Warzywa i grzyby
Składniki dla 2 osób
- 6 marchewek średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 1 szklanki wody
- 100g serka topionego Edam z serii Jak Dawniej SERTOP
- 2-3 łyżki mleka
- do dekoracji: czarnuszka
Kasza jaglana, gotowane marchewki i serek topiony!
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby napęczniała. W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy marchewki. Warzywa obieramy, kroimy na dwie części (wzdłuż) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut (powinny być al. dente).
PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Mleko zagotowujemy w garnuszku z pokrojonym w kostkę serkiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Kaszę wykładamy na talerze, na nią kładziemy marchewki. Całość polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.
Drukuj