Pierogi z borowikami i sosem serowym
Boże Narodzenie, Obiady i kolacje, Pierogi
Składniki na ciasto dla 3-4 osób
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- 2-2,5 szklanki wrzącej wody
Składniki na farsz
- 20g suszonych i namoczonych w wodzie borowików
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz do smaku
Składniki na sos grzybowy
- 140g krążek serka topionego z borowikami marki SERTOP
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
- Do dekoracji: oliwa z oliwek, natka pietruszki
Dla miłośników grzybów! Z sosem, wykonanym na bazie serka topionego.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze do momentu, aż uzyskamy miękkie i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wrzątku. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy odsączone na sitku, pokrojone w kostkę grzyby (wodę zostawiamy), całość smażymy. Po ok. 10 minutach zmniejszamy ogień, wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie (ok 20 minut). Grzyby ponownie przecedzamy przez sitko: część wraz z wodą przekładamy do garnuszka (wykorzystamy je późnij do przygotowania sosu grzybowego), do reszty dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy. Tak przygotowaną masą będziemy wypełniać pierogi.
Ciasto pierogowe wyjmujemy z woreczka, rozwałkowujemy na grubość 1mm i wycinamy kulisty kształt np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zwijamy boki i zaciskamy je palcami, tworząc pierogi. Poszczególne porcje wrzucamy na gorącą i osoloną wodę, gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wodę z grzybami z garnuszka zagotowujemy z serkami topionymi. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz poszatkowaną natkę pietruszki. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.
Gotowe pierogi odcedzamy na durszlaku i kładziemy na talerze. Obok robimy kleksy z sosu grzybowego oraz oliwy z oliwek. Całość dekorujemy natką pietruszki i od razu podajemy na stół.
Drukuj