Cake pops czyli ciastka na patykach

Boże Narodzenie, Ciasta i desery

Cake pops czyli ciastka na patykach
14 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasteczka

  • 1 jajko
  • 70ml cukru
  • 100g masła
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 130ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika

Składniki na polewę

  • 100g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 50-100ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wydrążona laska wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • do dekoracji: ulubione posypki

Moda na te ciasteczka trwa w najlepsze a dzieci wprost je uwielbiają. Poniżej wersja z dodatkiem szpinaku, który po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny. Takie ciastka to samo zdrowie!

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Patyczki wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *