Pieczone avocado z jajkiem

Lunch boxy i pudełka, Masło klarowane, Śniadania

25 stycznia 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 sztuka avocado
  • 2 jajka
  • 200g młodego szpinaku baby
  • 150g marchewki
  • 50g masła klarowanego SERTOP
  • 40g obranych i posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku

Świetna propozycja śniadania dla wegetarian i nie tylko.
Avocado to owoc, który posiada wiele wartości odżywczych. To zdrowy tłuszcz, potas, witaminy C, E i A oraz z grupy B.
Pamiętajmy, aby avocado nie ściemniało należy skropić je sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania

Avocado przekrawamy na dwie połówki. Usuwamy pestkę. W miejsce pestki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Połówki avocado umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na ok. 13 – 15 minut.

W między czasie rozgrzewamy na patelni masło klarowane, dodajemy posiekane orzechy oraz liście młodego szpinaku. Całość lekko podsmażamy.

Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy na długie paski. Lekko obgotowujemy na parze.

Upieczone avocado układamy na talerzu, polewamy sosem i serwujemy wraz z gotowaną marchewką.

Smacznego!

 

Drukuj
  • Gruszki w winie z kruszonką
  • Sałatka z grillowanym dorszem i serkiem topionym Złoty Ementaler

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *