Kruche ciasteczka z karmelem i orzeszkami

Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Fit - Zdrowo i aktywnie, Lunch boxy i pudełka, Przekąski

12 października 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasteczka

  • 200g masła klarowanego marki Sertop
  • 300g mąki pszennej lub białej orkiszowej
  • 100g cukru
  • 1 żółtko

Składniki

  • 200g cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do dekoracji: orzechy ziemne lub nerkowce

Sposób przygotowania

Śniadaniówka Twojego dziecka wieje nudą? Przygotuj mu błyskawiczne w przygotowaniu, kruche  ciasteczka z mąki orkiszowej i naszego masła klarowanego. Robi się je zaledwie 10 minut, i krótko się piecze.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Składniki na ciasteczka mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, a następnie odstawiamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. W tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być równo i dość cienko rozwałkowane (około 0.5 cm). Wycinamy dowolne kształty ciasteczek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 min.

PRZYGOTOWANIE KARMELU:
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zacznie gęstnieć, polewamy ciasteczka i dekorujemy pokruszonymi orzechami.

 

Drukuj
  • Błyskawiczne masło orzechowe
  • Rollsy z czekoladowym kremem z awokado i bananem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *