Kruche ciasteczka z karmelem i orzeszkami
Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Fit - Zdrowo i aktywnie, Lunch boxy i pudełka, Przekąski
Składniki na ciasteczka
- 200 g masła klarowanego
- 300 g mąki pszennej lub białej orkiszowej
- 100 g cukru
- 1 żółtko
Składniki
- 200 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- do dekoracji: orzechy ziemne lub nerkowce
Sposób przygotowania
Śniadaniówka Twojego dziecka wieje nudą? Przygotuj mu błyskawiczne w przygotowaniu, kruche ciasteczka z mąki orkiszowej i naszego masła klarowanego. Robi się je zaledwie 10 minut, i krótko się piecze.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Składniki na ciasteczka mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, a następnie odstawiamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. W tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być równo i dość cienko rozwałkowane (około 0.5 cm). Wycinamy dowolne kształty ciasteczek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 min.
PRZYGOTOWANIE KARMELU:
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zacznie gęstnieć, polewamy ciasteczka i dekorujemy pokruszonymi orzechami.
Drukuj